Върни се горе

Не само България, а всички страни-членки на Европейския съюз няма да получават европейски средства за производство на тютюн след 2014 г. Това подчерта министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща с протестиращите тютюнопроизводители в Русе. Министърът и зам.-министър Бюрхан Абазов се срещнаха с тях на Дунав мост, където се направи контактна група от протестиращите тютюнопроизводители и зеленчукопроизводители. Разговорите продължиха на среща в Областна администрация Русе.  Въпреки усилията на МЗХ и подкрепата на Европейския парламент в целия Европейски съюз се прекратява възможността за подпомагане на тютюнопроизводството чрез директни плащания. Основната причина за това е политиката на страните-членки в ЕС в подкрепа на борбата с тютюнопушенето и опазване на здравето на хората, информира министърът.

     

Той увери протестиращите, че има подкрепа от правителството за осигуряване на средства от държавния бюджет  за национални доплащания за тази и следващата година. Всяка година, както през текущия период, МЗХ ще продължи да прилага схема за подпомагане на тютюнопроизводителите от националните доплащания, като целта на министерството е да се запази размерa на подкрепата до 2020 г., посочи министърът.

 

„Тютюнопроизводството е важен поминък и засяга много семейства, в България са регистрирани 31 хил. земеделски производители на тютюн, затова държавата ще продължи подкрепата”, категоричен бе министърът.

 

За зеленчукопроизводителите, животновъдите и овощарите подпомагането ще бъде по линия на обвързаното плащане, което е 13 % от директните плащания, информира зам.-министър Абазов. Те ще могат да бъдат подпомогнати с европейски средства в размер на 100 млн. евро годишно след 2014 г. Тези сектори не са били приоритет през последните години, подчерта министърът. Затова сега трябва да бъдат стимулирани, за да се развиват с по-бързи темпове.

 

Министър Греков призова зеленчукопроизводителите да се обединяват в организации на производителите на плодове и зеленчуци, за да са легитимирани и да получават по-голямо подпомагане.  Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев благодари на министъра за уважението, което е демонстрирал с екипа си към протестиращите и посочи, че ще продължат диалога на 18 юли в МЗХ, когато ще има Консултативен съвет по тютюна.

 

На срещата присъства и областният управител на област Русе Венцислав Калчев.


Сподели в: