Върни се горе



Основната тема на дискусия по време на срещата, която се проведе на 21 септември 2017 г. в гр. Вишеград, Унгария, бе въпросът за двойственото качество на хранителните продукти в рамките на общия пазар на Европейския съюз. Делегациите подчертаха значението на проблема не само за потребителите, но и за общия европейски пазар. Те бяха категорични, че поради трансграничния си характер, проблемът може да бъде решен само с приемането на общо европейско законодателство. Отбелязаха и ролята на страните от V4+4, благодарение на която темата е на фокус в дневния ред на ЕС.
 
По време на срещата делегациите обсъдиха също регионалните възможности за справяне с предизвикателствата пред глобалното земеделие и хранително-вкусовата промишленост.
 
Участниците подписаха съвместна декларация във връзка с предложението за директива за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници след 2020 г. С тази декларация страните от V4+4 насърчават Европейската комисия да обмисли запазването на настоящите изисквания, свързани с използването на хранителни и фуражни култури, за производство на биогорива в страните от ЕС и в трети страни. Също така изразяват съгласието си, че биогоривата, които не отговарят на изискванията за устойчиво развитие, не трябва да се използват.
 
Участниците подписаха и декларация относно инициативата "Биоийст" на страните от Централна и Източна Европа за базирани на знанието селско стопанство, аквакултури и горско стопанство в контекста на биоикономиката.
Сподели в: