Върни се горе

За първи път България е страна-партньор на „Зелена седмица“ Берлин. Изложението е сред най-престижните международни форуми за храни и селскостопански продукти.

„Земеделието и преработвателният сектор на България притежават значителен потенциал за производство на качествена продукция с висока добавена стойност, която да удовлетворява разнообразните и нарастващи изисквания на европейските потребители и на световните пазари“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, при откриването на „Зелена седмица“, най-престижното и водещо в света събитие за представяне на селскостопански продукти и продукти от хранително-вкусовата промишленост и градинарство.

Министър Порожанов почерта, че 2018 започва с много отговорности за България като Председател на Съвета на ЕС и като страна-партньор на „Зелена седмица“.
„Модернизирането и опростяването на ОСП след 2020 г. и бюджетът за земеделие в рамките на следващата Многогодишна финансова рамка са основните приоритети на Българското председателство в областта на земеделието. Изключително важни са и темите за нелоялните търговски практики, състоянието на международните двустранни и многостранни търговски преговори и ветеринарната област“, заяви министъра.

„Основното послание на България към гостите на изложението е да се подчертае важното място на селското стопанство и на хранителната индустрия в икономиката на страната и спазването на стандартите за качество и безопасност“, каза още той.
Страната ни участва за 29-ти път в изложението, което тази година провежда своето 83-то издание.

62 фирми и 12 земеделски производители представят България

Традиционно страната се представя с национален щанд. Тази година като страна-партньор българските традиционни продукти ще бъдат представени в палата с площ от 1 640 кв. м. с над 30 щанда. В изложението ще вземат участие 62 фирми и 12 земеделски производители, членове на различни асоциации и съюзи, които имат дългогодишни традиции в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и градинарството.

В българската палата гостите ще открият специфичните български бит и култура, традиционните местни кулинарни традиции под фолклорен съпровод и атракции. Посетителите ще могат да пробват и традиционни български ястия в специално подготвен за целта ресторант.

Гостите могат да се насладят на всички характерни продукти за страната като биологичен пчелен мед, вина, ракии, месни продукти, лютеница, конфитюри, сладка, био зеленчуци и плодове, млечни продукти, риба и рибни продукти, а също и козметични продукти на основата на българска роза и лавандула.

Тазгодишното ни участие е под мотото „Ароматът на слънцето“ – символизиращ българската роза. В нашата палата гостите ще могат да се докоснат до българския бит в обособен кът за занаяти и ловен щанд, под съпровода на народната музика в изпълнение на ансамбъл БЪЛГАРЕ, свежо ухание и красива декорация от живи рози.

Изложението “Зелена седмица“ обръща специално внимание на възобновяемите ресурси, биологичното земеделие, градинарството и бъдещето на развитието на селските райони, като едновременно с това предлага възможността да се опитат традиционни вкусове от цял свят. В рамките на изложението се провежда и поредният Глобален форум за храни и земеделие, който е от съществен интерес и значение както за представителите на политическо ниво, така и за бизнеса.

„Земеделските дейности ще останат важен източник на доходи за голяма част от населението и допирна точка между хората и околната среда“, подчерта още в речта си министър Порожанов.
Сподели в: