Върни се горе

 

Законодателните промени в горския сектор в последната година са балансирани и предизвикват реално изсветляване на дейностите в него. Това е констатацията, до която достигнаха страните в проведената днес по инициатива на МЗХ среща на дърводобивния и дървопреработвателния бизнес, представители на научните среди и народни представители във връзка с изразено становище на Асоциация Български гори и Форест БГ.

 

„Ние сме Ваш партньор и целта ни е да създадем устойчиво управление на горския сектор и да отговорим на високите обществени очаквания за опазването на природното богатство на България”, подчерта заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов. В ситуация, в която заедно управляваме горите на страната, които са една трета от нейната територия, общата ни отговорност е голяма. Обществото има нужда и от дървесина и горски продукти, но и от жизнена и съхранена природа и тези близо 20 000 души, които работят в сектора трябва да отговорят на очакванията на 6 милиона граждани на страната, посочи той.

 

Във връзка с поставените от бизнеса въпроси за тежестта на промените, свързани с въвеждането на електронните билети и новите изисквания за проследяването на движението на дървесината, заместник-министър Костов подчерта, че за всички е ясно, че промените имат своя цена и време, в което да бъдат приложени. Той посочи, че не всички заложени нормативни промени са още в ход, като някои от тях предстои да влязат в сила, така че предприемачите да имат време да се подготвят. Той припомни, че в момента Изпълнителна агенция по горите провежда информационни срещи в регионалните дирекции по горите, като на тях се предоставя детайлна информация на заинтересованите страни.

 

Целта ни не е да затрудним предприемачите, които работят легално и изпълняват всички нормативни изисквания, а да създадем  повече контрол, отчетност и прозрачност при управлението на сектора. Заместник-министър Костов припомни, че данните от проследяващите устройства на автомобилите, както и видеонаблюдението в обектите за съхранение на дървесина са собственост на фирмите от бранша и тяхното предоставяне би се изисквало само в случаи на сигнали за нарушения.

 

Цената за издаване на електронни билети става по-ниска с прилагането на новата система, категоричен беше инж. Тони Кръстев, директор на Изпълнителна дирекция по горите в направения от него анализ на разходите за прилагането на системата за издаване на електронни билети и за поставянето на GPS на колите, превозващи дървесина. Той припомни, че софтуерът за издаване на билети се предоставя безплатно за всички потребители, а оборудването на едно работно място, издаващо превозни билети не би следвало да надвишава в общия случай 500 лв., като така за издаване на 50 000 превозни билета разходът е по една стотинка за всеки, като сега е между 14 и 20 ст., посочи инж. Кръстев.

 

Повечето от фирмите вече разполагат с монтирани GPS системи, както и с необходимата техника за въвеждането на електронен дневник – компютър и принтер. Изпълнителният директор на ИАГ припомни, че нововъведенията важат само за товарни превозни средства.

 

Като стъпка във вярната посока, определи направените законодателни промени народният представител Румен Желев, член на Комисията по земеделие и храни към 43-тото НС. Промените може да бъдат още по-добри, но те бяха неизбежни, подчерта Румен Желев, като посочи, че Комисията по земеделие и храни към НС следи процеса на тяхното прилагане, както и реакциите по тях и би взела необходимите мерки и законодателна инициатива в случай, че направените промени покажат, че не работят на „терен”. Временната забрана за износ и изпращания на дървесина свърши добра работа и постигна значими резултати, посочи Румен Желев, като един от тях е именно катализирането на законодателните промени, които последваха.

 

Валери Симеонов, председател на Парламентарната група на Патриотичния фронт, беше категоричен от своя страна, че никой от представените аргументи на бизнеса в дискусията за висока цена на промените не е достатъчно убедителен, че промените не са добри. Нещо повече, според него би следвало да се помисли внимателно и върху санкциите за неизпълнението им.

 

Вратите на Комисията по земеделие са отворени за Вас и сме отворени за срещи, подчерта и Султанка Петрова, народен представител от ПФ и член на Комисията по земеделие, като подчерта, че мнението на всички е важно и винаги на заседания на Комисията, когато са разглеждани проблемите в горския сектор, е давана думата на представителите на бранша.

 

Готовност за диалог изрази и народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, която посочи, че при нарушения е важно да се подават сигнали, за да бъдат те проверявани.

Сподели в: