Върни се гореОбщо 2660 кг риба е иззета при нарушения от незаконен улов само в последните 3 дни. Проверките са извършени от поделенията на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в периода от 15 до 17 март 2017 г.


Открити са нарушения на разпоредбите на Закона за рибарството и аквакултурите, като са съставени констативни протоколи и актове за установяване на административни нарушения. Част от рибата е върната във водата, а друга част е иззета. Годната за консумация риба е предоставена на социален патронаж – Бургас, а негодната – унищожена.


Днес сутринта инспектори от Стара Загора и Сливен при съвместна проверка на язовир „Жребчево” в местността „Тясното” са открили и извадили 7 хрилни мрежи с обща дължина 520 м, които са на отговорно пазене в териториалното поделение на ИАРА в Сливен. Намерената близо 90 кг риба е върната във водата.


Отново днес при проверка в нерегламентиран обект за съхранение на риба в Бургас е установена риба без документи за произход, копие от декларация за произход и документ за първа продажба, търговски или платежен документ. Общото количество риба е 1 822 кг, от които 180 кг са обработени и насочени за екарисаж, останалото количество риба е дарено на социален патронаж гр.Бургас. На нарушителите са съставени съответните актове за нарушения по Закона за рибарството и аквакултурите.


По време на проверка по сигнал на язовир „Розов кладенец” рано сутринта на 16 март 2017 г. инспектори на поделението на ИАРА в Стара Загора съвместно с РУ Полиция гр. Гълъбово са заловили две лица, извършващи незаконен улов на риба с 5 хрилни мрежи тип "сетка" с обща дължина 250 м и улов от близо 50 кг риба. Съставен е констативен протокол и е заведено досъдебно производство до изясняване на случая.


На 15 март 2017 г. инспектори на ИАРА Бургас спират автомобил, превозващ риба, за проверка и се установява в него около 500 кг риба от вида сребриста каракуда без документи за произход. Автомобилът не е лицензиран по Закона за ветеринарно-медицинската дейност. На лицата, превозващи рибата, са съставени два акта за нарушения. Рибата е иззета и дарена на Социален патронаж - гр. Бургас.


На 15 март рано сутринта служителите от ИАРА Пловдив, съвместно с любители риболовци от Фронта за борба с бракониерството на яз.Пясъчник са установили мрежа с дължина 600 м и големина на окото 40-60 мм.От мрежата е освободена и върната в язовира 200 кг каракуда, шаран и бяла риба. Извършителите са установени на място и са им съставени 4 акта за нарушения.

Сподели в: