Върни се горе

50 съвместни инспекции с Румъния по река Дунав

Над 1500 проверки на територията на страната извършиха инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) за периода от 1 до 30 септември 2017 г.


920 кг е иззетата риба, от която 230 кг е дарена. Конфискуваните мрежи са с обща дължина от близо 24 000 метра. За нарушенията са съставени 83 акта.
Обект на проверките бяха акваторията и бреговата част на Черно море и река Дунав, вътрешните водоеми на страната, търговската мрежа и транспортните артерии.


В продължение на започналите през месец август масирани проверки бяха осъществени няколко мащабни акции в два от водоемите на Бургаска територия, обект на най-много бракониерски набези – язовир „Мандра“ и езерото „Вая“. В акциите участие взеха и доброволни сътрудници на ИАРА.
Общата дължина на извадените мрежи само от тези два водоема надвишава 17 км, а уловената с тях риба - над половин тон.
При съвместна проверка на български и румънски инспектори на 14 септември 2017 г. са проверени 15 лица, извършващи любителски риболов и 31 риболовни кораба, от които 7 румънски и 24 български. В резултат са извадени от водите на реката общо 400 метра немаркирани мрежи.
Акцията е част от Плана за съвместна дейност на отдел Рибарство и контрол – Централен Дунав и Агенцията по рибарство на Румъния - филиал „Мунтения“.


Съгласно график, одобрен на работна среща с европейските партньори в гр. Виго, Испания, в периода от 14 до 17 септември 2017 г. инспектори от Агенцията по рибарство на Румъния и ИАРА - Бургас бяха извършени съвместни проверки и в акваторията на Черно море. Международната проверка беше на пристанище Созопол при разтоварване на риболовни кораби, в търговската мрежа на града и проверки на морските съдове в околната акватория.


От ИАРА припомнят, че нейни структури се включиха активно в предотвратяване последствията от създалата се критична ситуация със спирането на водата на река Въча в Кричим, което предизвика масово ловене на балканска пъстърва и мряна.


Ръководството на ИАРА съвместно с горски служители и представители на местното сдружение на любителите риболовци останаха на пост да охраняват реката от набези до приключване почистването на реката. Вследствие адекватните и своевременни действия на агенцията, бяха спасени над 2000 екземпляра от рибния ресурс в реката, в това число от маломерна пъстърва, с която реката беше зарибявана по-рано тази и миналата година.
Сподели в: