Върни се горе



„Лозаро-винарският сектор е водещ за земеделието в България и заслужава да заеме своето място в изграждането на икономическата политика на  държавата“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на  40-ия Световния конгрес по лозарство и винарство, който започна в София. Провеждането на конгреса за първи път у нас потвърждава яркото място на страната ни във винопроизводството. „Форумът ще допринесе за оформянето на  бъдещите политики в сектора през следващите години, а присъствието на ключови гости ще засили интереса към българските вина“, отбеляза министърът. По думите му домакинството ни ще даде уникална възможност да бъде представено родното вино пред света. Той апелира да продължи да се работи в посока България да не бъде само предпочитана, а и любима туристическа дестинация. Министър Порожанов изрази увереност, че Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите ще продължат да работят активно в тази насока.

Министърът на туризма Николина Ангелкова приветства участниците в Конгреса и открои нарастващата значимост на родното винопроизводство в световен мащаб. Тя посочи, че страната ни води ефективна политика в позиционирането на България като значим туристически бранд.

На събитието присъстваха и проф. д-р Моника Кристман – президент на Международната организация по лозата и виното, Жан-Мари Оран, Генерален директор на Международната организация по лозата и виното (OIV), заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев и председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Делегатите от цял свят са над 1000.
Сподели в: