Върни се горе

Всички потребители трябва да са сигурни, че продуктите на българския пазар са качествени и безопасни, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, който взе участие в кръгла маса, посветена на предстоящите международни специализирани хранителни изложения. Те ще се проведат от 6 до 9 ноември 2013 г. в Интер Експо Център, гр. София.

 

„За да осигурим качествен и независим контрол над хранителните продукти ще се създаде напълно нова национална референтна лаборатория, която ще функционира като структура на Министерството на земеделието и храните”, съобщи зам.-министър Гечев. Предвижда се всяко едно изследване, извършено в която и да е лаборатория на територията на страната, да се дублира, като вторите проби ще се съхраняват в националната референтна лаборатория към МЗХ. По този начин няма да има възможност за манипулации с лабораторни изследвания и във всеки един момент ще може да се провери достоверността на всяка проба, направена на територията на България.

 

Ресорният заместник-министър каза още, че е необходимо да се полагат усилия не само за завоюване на чужди пазари, но трябва родните производители да затвърждават позициите си и в страната ни. „Сред основните приоритети на министерството е да се увеличи производството на български сурови, с които да се захранва родната индустрия. Като крайната цел е да се повиши брутният вътрешен продукт от преработвателния бранш”, коментира още Явор Гечев.

 

Зам.-министър Гечев даде висока оценка на предстоящите специализирани хранителни изложения, на които се очакват над 300 участници от четири континента. Чрез тях българските производители  има отлична възможност да демонстрира високото качество на продуктите си пред родните и чуждестранни потребители.  

 


Сподели в: