Върни се горе



10-то национално състезание Горски многобой стартира в местността Юндола. Състезанието е тридневно и в него участват 27 ученици от 12 клас на 11 професионални гимназии по горско стопанство. Състезанието е на територията на територията на  Учебно-опитно горско стопанство Георги Аврамов”. Първият етап включва бягане по трасе от 2200 метра,  като по маршрута има състезания по разпознаване на дървесни, храстови видове и видове дървесина и семена, както и различни вредители по горите – корояди, горски градинари и стъпки на горски животни. Друга дисциплина от първия етап е състезание по спортен риболов – на разстояние от 15 м с въдица учениците се прицелват по определена мишена на земята, като се стремят към най-вътрешния кръг. Състезанията включват и стрелба по малка мишена с въздушна пушка на разстояние от 10 м и засаждане на фиданка от бял бор с подобрен Меч на Колесов. Вторият етап включва поваляне на дървета, кастрене и разкройване на дървесина. Последният трети етап е по прецизно рязане на станок на дървесни трупи на шайби.


Всеки участник се класира индивидуално, а в края на могобоя се прави и общо класиране по професионални гимназии. Индивидуалните участници в спортния многобой са излъчени след предварителен подбор в професионалните училища, като в националния етап участват най-добре изявилите се.


„Нека господства колегиалността и честната игра, да победят най-добрите, но всички да са доволни от своето представяне, а най-добрите ученици да имат възможност да покажат своите знания и умения и да се представят достойно”, пожела заместник-министърът на земеделието и храните проф. Иван Палигоров при откриването. Той пожела на учители, ученици и организатори състезанието да се превърне в демонстрация на уменията, в един професионален празник на специалното образование в сферата на горското стопанство.


Гости на състезанието са учители от професионални гимназии в Сърбия, Босна и Херцоговина и Румъния.



Сподели в: