Върни се горе

Великобратания ще подпомогне технически и финансово България за създаване на референтен център за болестите по дивеча, който да работи съвместно с британската лаборатория, която е Световен референтен център за болетите по животните. Това стана ясно след срещата на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с  Джим Пейс, държавен министър на земеделието и храните в Министeрството на околната среда, храните и въпросите на селските райони на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия в сградата на Парламента в Лондон.

 

България се превръща във фронтова линия за Европа в борбата с шапа, тъй като основните щамове идват от Турция, Сирия и Иран, посочи министър Найденов. От своя страна Британия вече на два пъти претърпя големи икономически загуби от тази болест от епидемиите през 2001 и 2007 г., посочи министър Найденов. Ние можем да се възползваме от големия финансов ресурс, с който разполага Световния референтен център, добави той. Министърът припомни, че шапа се пренася в нашата страна и чрез диви животни и една референтна лаборатория у нас би допринесла срещу  разпространяването на болестта. Сътрудничеството в борбата с шапа беше договорено също от шефа на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов, който посети лабораторията в Лондон.

 

Двамата министри обсъдиха също бъдещето на Общата селскостопанска политика. Има доста допирни точки, но и различия в позициите ни с Великобритания. Ние от наша страна настояхме за подкрепа за по-голяма гъвкавост при т.нар. позеленяване, така че всяка страна да може да определя мерките по зеленото подпомагане.

 

На срещата беше обсъден и стокообмена между двете държави. През последните години стабилно нараства двустранната търговия със земеделски и хранителни стоки. През 2008 г. общият размер на стокообмена със земеделски стоки е 66.376 млн. щ. д., а през 2011 г. се е увеличил до 81.804 млн. щ. д. или с 23.24 %. През изминалата 2011 г. износът на нашата страна за Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия е на стойност 44.306 млн. щ. д., което е с 30.4 % повече спрямо 2008 г.  Реализираният внос през 2011 г. е 37.498 млн. щ. д., което е с 15.7 % повече спрямо 2008 г. Този размер на търговията ни не е задоволителен и нашето желание е да засилим стокообмена, посочи министър Найденов.

 

Вечерта той откри прием в българското посолство в Лондон, на който бяха представени вина, сирена и храни от водещи български производители. Интерес към събитието проявиха представители на британски винени търговци и издания, както и на Британската асоциация на вносителите.

 Сподели в: