Върни се горе

Единадесет млади учени и пост – докторанти от Института по животновъдни науки (ИЖН) в Костинброд ще повишат квалификацията си по проект, финансиран по Оперативна програма „Човешки ресурси”. Това съобщи на пресконференция  ръководителят на проекта доц. Мая Игнатова. Двугодишната инициатива, на стойност близо над 197 хил. лв.,  се осъществява със съдействието на Министерство на образованието, младежта и науката.

 

 Проектът ще стимулира развитието на научния потенциал в Института по животновъдни науки и ще осигури необходимата приемственост в науката, изтъкна доц. Игнатова. Със средства от Европейския социален фонд младите учени ще имат възможност да купят съвременна апаратура за нови научни изследвания, ще получат достъп до специализирани бази данни и онлайн библиотеки, и ще участват в програми и обучения у нас и в чужбина.

 

Проектът ще осигури на новите попълнения в редиците на аграрната наука директни контакти с колегите им от сходни научни направления в Европа, допълни координаторът доц. Иван Янчев. Младите учени ще имат възможност да участват в съвместни проекти и програми с фермерите. Изпълнението на дейността е основна и необходима предпоставка за подготовката на дисертационните трудове.

 

Досега колективи от ИЖН – Костинброд не са печелили проекти  по оперативните програми, изтъкна доц.  Янчев. Причината за това е остарялата апаратура и методи на изследванията, както и намалените възможности за съвместна работа със сродни европейски институти. Учените разчитат изпълнението на дейностите да станат първата стъпка за излизането от този омагьосан кръг.

 

Проектът съответства на приоритетите, заложени в Националната стратегия за развитие на научните изследвания до 2020 г., а подпомаганите изследвания се вписват в приоритет „Здраве и качество на живота, биотехнологии и екологично чисти храни”, каза още доц. Янчев.


Сподели в: