Върни се горе

Според ИА „Борба с градушките“ до момента са използвани близо 9000 противоградови ракети

 

 

Само за първите 6 месеца от годината са обработени 947 гадоопасни облака над обща територия над 55 млн. дка. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ инж. Николай Николов по време на извънредна пресконференция днес.

 

По думите му до момента са изстреляни близо 9000 противоградови ракети, които са помогнали за защитата на огромни територии със земеделска продукция. „Представете си, че за 2012 г. сме използвали 2500 ракети, а за 2013 г. 5100 ракети. Сега само до момента сме изразходвали близо 9000 ракети. Тези факти трябва ясно да ви обрисуват каква е реалната метероологична обстановка над страната ни“, каза инж. Николов.

 

Той бе категоричен, че екипите на всички 200 ракетни площадки в България са по местата си, но запасите от ракети ще стигнат едва за 3-4 дни интензивна обработка на градоносните облаци. „Ако не се закупят още ракети, 17 млн. декара земеделска продукция в страната ще бъде застрашена от градушки. Вчера, в телефонен разговор с министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков разбрах, че е разпоредил Агенцията да получи 1.2 млн. лв. от бюджета на МЗХ, а чакаме и още 2.5 млн. лв. от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Това би подобрило рязко работата ни“, каза инж. Николай Николов.

 

В заключение инж. Николов напомни, че Агенцията използва модерна интерактивна система с три радара, с които в реално време се осигурява наблюдение на времето в не само в страната, но и над територията на съседните на България държави.

 

Сподели в: