Върни се горе

Започна изграждането на нови туристически атракции на територията на Природен парк „Беласица” към Изпълнителната агенция по горите. Предстои да бъдат направени два нови тематични туристически маршрута в района на с. Коларово на територията на парка. Първият от тях започва от селото и достига до българо-гръцката граница в местността Демир капия. Посетителите по маршрута ще имат възможност да се запознаят с богатото културно-историческо наследство на региона. Ще научат повече за най-използвания проход през планината наричан Демир капия (Железни врата), за старата крепост в местността Чуката и още много любопитни и малко познати факти за Беласица и региона. По маршрута ще може да бъде открита и информация за древни търговски пътища, пресичали в миналото планината. Вторият маршрут достига до един от най-красивите водопади в Беласица – Камешнишкия водопад. Избралите тази дестинация, освен, че ще се насладят на приятна разходка сред кестенови и букови гори, ще имат възможността да се порадват и на свежестта на водопада. Информационни табла ще разказват за незаменимата роля на водата за съществуването на живота на земята и начините, по които можем да опазим това неоценимо богатство.

 

Очаква се двата маршрута да бъдат завършени в началото на есента на тази година и да са на разположение на посетителите на района през месец октомври. Посетителският информационен център, който ще бъде изграден в сградата на Дирекцията на Природен парк (ДПП) „Беласица“, в село Коларово, е най-значимата туристическа атракция, която ще бъде изградена тази година в района. Центърът ще предлага както полезна информация, така и място за забавление не само за най-малките, но и за техните родители.

 

Двата нови туристически маршрута и информационният посетителски център се изграждат от ДПП „Беласица“ като част от проект „Ен-Акт: Екологични действия за насърчаване на алтернативни форми на туризъм” в рамките на Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г., който се съфинансира от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и Националните фондове на Гърция и България. Всички тези дейности по проекта имат за цел да допринесат за устойчивото развитие на региона от една страна и за създаването на нови екотуристически атракции на територията на ПП „Беласица“ от друга.
Сподели в: