Върни се горе

Непълно етикетиране и липса на документи за произход бяха едни от най-често констатираните нарушения днес, при засилените проверки на Българска агенция по безопасност на храните. Проверяват се пазари, борси и тържища, където се предлагат плодове и зеленчуци.

При една от проверките на столичен пазар от инспекторите на Областната дирекция по безопасност на храните, София град се установи, че един от проверяваните търговци няма документи за произход на продаваните от него репички. Продукцията беше възбранена и свалена от продажба. Инспекторите констатираха още непълно етикетитане на продукцията. За нарушения се състави Акт за установяване на административно нарушение на търговеца.

По разпореждане на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, Агенцията по храните провежда засилени проверки на местата, където се предлагат плодове и зеленчуци в цялата страна. Целта е предотвратяване на нелоялни търговски практики, проверка на произхода на плодовете и зеленчуците, придружаващите ги документи за качество, както и коректното етикетиране на стоките и срок на годност.

Сподели в: