Върни се горе

 

От 24 до 28 септември в България ще гостува пътуваща изложба, посветена на 50-годишнината на ОСП. Изложбата ще бъде открита в понеделник, в 11 часа в Зала 6 на НДК от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

 

Изложбата е част от проект на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК за отбелязване на 50-годишнината от Общата селскостопанска политика на съюза, като тя обикаля през настоящата 2012 г. всички държави-членки. За България събитието е съвместно организирано от представителството на ЕК в България и Министерство на земеделието и храните.

 

Експозицията представя цялата история на ОСП от създаването й до сега в Европа, като при подготовката на изложбата са събирани архивни документи и материали, посветени на ОСП и нейното развитие през годините от държавите-членки на ЕС. Изложбата ще е отворена от понеделник, 24 септември до петък, 28 септември в часовете от 10 до 19 часа. Входът е безплатен.

Изложбата се провежда като част от общ ансамбъл от събития, посветени на 50-годишнината от ОСП, които заедно бележат кулминацията на честванията в нашата страна.

 


В Зала 3.2. на НДК в понеделник, 24 септември 2012 г., преди официалното откриване на изложбата, в 9:30 часа ще започне конференция, посветена на 50 години ОСП и нейното бъдеще след 2013 г., на която министър Найденов също ще участва.

 

По време на конференцията е предвиден дискусионен панел по бъдещето на ОСП с участие на неправителствени организации от земеделския сектор и на експерти от дирекции „Директни плащания и пазарна подкрепа”, „Развитие на селските райони”, „Растениевъдство” и „Животновъдство” на МЗХ.

 


В зала 6 на НДК ще е разположено и още едно изложение, посветено на годишнината на ОСП – изложба, организирана със съдействието на Министерство на земеделието и храните и с международно участие - „Вкусовете на Европа”. Амбициозната идея на организаторите от „Експо тийм” е изложението да се утвърди и в по-далечно бъдеще да се превърне в български/балкански вариант на „Зелената седмица” в Берлин. Щандове ще имат повечето европейски държави, като на тях ще бъдат правени демонстрации на приготвяне на национални ястия. Демонстрациите са организирани с любезното съдействие на посолствата у нас.

 

Министерство на земеделието и храните също ще участва със свой самостоятелен щанд, като на него ще се предлагат брошури, книжки, дипляни, свързани с различни сектори на земеделието, както и ще може да се получи информация и експертни съвети за гражданите и земеделските производители, свързани със земеделието и развитието на селските райони.

Изложението „Вкусовете на Европа” ще е отворено от понеделник до неделя, 30 септември, всеки ден от 10 до 19 часа.

 


Сподели в: