Върни се горе

През декември т.г. на животновъдите ще бъдат изплатени 41 млн. лева по схемите за специфично подпомагане за млечния сектор. Това обяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в предаването „Тази сутрин” по бТВ. Средствата са от Европейския съюз и се отпускат на собствениците на млечни крави, овце-майки и кози-майки.

 

Министърът припомни, че в последните седмици по сметките на над 14 хил. животновъди са преведени 45 млн. лв. национални доплащания. „Това, което сме си обещали като дати, срокове, и правила, ние го осъществяваме. Никога не сме обещавали 70% изплащане на субсидиите сега. Ще ги раздадем на два транша по 50% и първият вече е факт”, подчерта министърът.

 

Той беше категоричен, че Министерството на земеделието и храните поддържа ежедневна комуникация с представителите на животновъдния сектор и по този начин се решават голяма част от проблемите на фермерите. „Това е един от най-трудоемките отрасли в българското земеделие и по тази причина да отглеждаш животни в България е голямо предизвикателство. Още повече когато през последните 20 години секторът беше оставен в нишата - без да му се помага и без да се осъществят действия, с които хората да виждат неговото бъдеще”, изтъкна министър Димитър Греков.

 

Сподели в: