Върни се горе


„Радвам се, че инициативата на Министерство на земеделието и храните за сформиране на Областни съвети по животновъдство вече е факт и те са създадени в цялата страна.“ Това заяви зам.-министър Цветан Димитров по време на проведената днес първа среща на областните консултативни съвети по животновъдство в гр. Ловеч.

 

Учредяването на Областните консултативни съвети по животновъдство стартира през месец август 2015 година, всеки който има желание може да се включи, каза още зам.-министър Димитров. „Надявам се те да изпълнят целта си и да осъществяват оперативна връзка и по-добра комуникация между регионалните структури на МЗХ и животновъдите по места“, заяви той.

 

Зам.-министър Димитров допълни, че политиката на МЗХ в сектор животновъдство има за цел по-голяма част от хората да са информирани и администрациите да бъдат по-близко до земеделските производители и техните проблеми на регионално ниво.

 

Регулярни срещи ще се провеждат в различни области под председателството на местния консултативен съвет. Председатели на ОКСЖ са представители на животновъдите от различни сектори, хора от преработвателния сектор и разпознаваеми лица с авторитет пред бранша. Партньори в ОКСЖ са животновъди, асоциации на производители, браншови организации и развъдни асоциации, Областните дирекции „Земеделие“; Общинските служби по земеделие, Областните дирекции на ДФ „Земеделие“, Териториалните офиси на НССЗ, Областните дирекции по безопасност на храните, Регионалните центрове за контрол и координация на развъдната дейност, както и Областната администрация.


Целта на съветите е да разпространяват полезна информация, популяризират добрите практики в животновъдството и оказват съдействие при кандидатстването за подпомагане по схемите и мерките от Програмата за развитие на селските райони, както и решаването на голяма част от възникналите проблеми на местно ниво.

Сподели в: