Върни се горе

Общо 57 проекта по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) бяха одобрени на заседание на Експертната комисия за осигуряване на прозрачност (ЕКОП). Точният размер на субсидията за тях е 3 081 636 лв.

 

Близо половината проекти предвиждат купуването на техника за производство на пшеница, царевица, слънчоглед, ечемик, рапица и др. Най-много са заявките за купуване на трактори, плугове и различни видове пръскачки и косачки. Осемнайсет бенефициенти планират да модернизират производството на различни видове плодове и зеленчуци като череши, круши, сливи, праскови, домати, краставици и смокини.

 

Двама кандидати ще получат средства от ПРСР за отглеждането на лавандула. Одобрената субсидия за тях възлиза на 42 775 лв. Друг кандидат планира да отглежда шипки. Със средства по мярка 121 ще бъде подкрепен и проект за биологично отглеждане на салвия, мащерка, орехи, лешници и люцерна.

 

Одобрените предложения в сектор животновъдство са две. Първата ферма ще купи трактор и оборудване за производството на козе мляко и отглеждането на ярета, а втората – машини и съоръжения за опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници.

 

Двама бенефициенти са се насочили към производството на мед и планират да купят пчеларско оборудване. Субсидията за тях е 9 076 лв., като единият кандидат изпълнява проект по Мярка 141, а другият е млад фермер.


Сподели в: