Върни се горе

Председателят на Комисията по земеделие и гори към Народното събрание Десислава Танева и заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров откриха Националното изложение по животновъдство в Сливен. Той изказа своята благодарност на всички развъдни асоциации, защото те са причината тези животни да бъдат тук. Те имат право на гордост, защото резултатите, които постигнаха, като увеличение с 30 % на животните под селекционен контрол, повишена млечност и увеличаване на дела на изкуствено осеменяване.

 

Зам.-министър Димитров информира, че общият ресурс заделен от Държавен фонд земеделие е в размер на 139 млн. лева, който ще бъде изплатен на няколко транша. Първият транш ще започне след 15 октомври 2012 г. след решение на Министерски съвет. Той допълни, че общите ставки за животните са увеличени с 25 % в сравнение с 2011 г., от което следва, че една крава ще получи 200 лв., овца – 41 лв. и биволица – 350 лв. Отделно за млечния сектор има отделен пакет в размер на 40 млн. лева, което означава, че 1/3 от фермерите, който отглеждат млечни животни ще получат около 200 лв. допълнително, допълни зам.-министърът.

 

Зам.-министър Димитров каза, че от Европейската комисия е научил неофициално, че е одобрена държавната помощ за секторите птицевъдство и свиневъдство, които до този момент никога не са получавали подкрепа. Държавната помощ е в около 25 млн. и от 1 ноември 2012 г. започва подпомагането, допълни още той. Зам.-министър Димитров информира, че финансовият ресурс, който се предоставя за последните 2 години е нарастнал от 103 млн. на 230 млн. Всички усилия на правителството са насочени към този сектор. В следващия период амбициите на МЗХ са да подпомогне и стопаните от планинките и полупланинските райони.


Сподели в: