Върни се горе

Горската сертификацията е приоритетна в съвместната ни дейност със Световния фонд за опазване на дивата природа (WWF). Това заяви заместник- министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова на среща с програмния директор на WWF Дунавско-Карпатска програма в България Веселина Кавръкова. Зам.- министърът изтъкна, че горската сертификация и залесяването на горите са едни от основните приоритети на Министерството на земеделието и храните. „Сертифицирането на горите ще отвори нови пазари”, подчерта тя и допълни, че МЗХ ускорява този процес, защото България е далеч зад европейските си партньори.  “Всички ползватели ще имат полза от сертифицирането, както на държавните гори, така и на общинските, като ползите ще бъдат осезаеми в дългосрочен аспект, включително и за дървопреработвателната индустрия”, увери ресорният зам.- министър.

 

Зам.- министър Маринова съобщи, че промените в Закона за горите вече са приети на второ четене и едно от измененията е свързано именно с залесяването.

 

„Горската сертификация е една от основните теми, които са от взаимен интерес и ние вече 13 години работим съвместно с държавата“, заяви Веселина Кавръкова. 400 000 хектара  са сертифицираните гори до момента в България.Тя подчерта, че WWF има добро партньорство с горската администрация и в реализацията на други  проекти. Последният успешен проект с Изпълнителната агенция по горите  /ИАГ/ е за възстановяване на горските местообитания в 10 природни парка.

 


Сподели в: