Върни се горе

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Атанас Добрев връчи на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит символичен пропуск с номер 001 за достъп до всички звена на Разплащателната агенция. „Вратите на Държавен фонд „Земеделие” винаги са отворени за Вас и за всички представители на Българската православна църква. Пропускът ще Ви даде достъп до всяка една стая на институцията, където ще можете да се срещнете с всеки един експерт. Така своевременно ще могат да се решават възникналите казуси с проектите за реконструкцията на православните храмове по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)”, каза Добрев. Той и екипът му получи благословението на Негово Светейшество Българския патриарх за успешна и плодотворна работа.

 

Официалната среща между двете институции се състоя в сградата на Светия Синод, по искане на директора на ДФ „Земеделие“. По време на визитата беше възстановен добрият диалог между двете институции, изгубен повече от половин година. Атанас Добрев предостави на Негово Светейшество справка за състоянието на църковните проекти по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места” от ПРСР. От началото на програмния период ДФ „Земеделие” е одобрил субсидии от 66.8 млн. лв. за реставрацията на 187 православни храма. По 47 от тях ремонтите са приключили и те вече са отворили врати. Представителите на Св. Синод и на ДФ „Земеделие” потвърдиха желанието си да работят заедно за по-бързото изпълнение на останалите църковни проекти, за да могат работите по тях да приключат до края на програмния период 2007-2013 в средата на 2015 г.

 

Представителите на Българската православна църква (БПЦ), взели участие в срещата, запознаха ръководството на фонд „Земеделие“ с решението на Светия Синод за провеждане на семинар в началото на септември в Рилския манастир, на който ще се обсъдят всички неясноти около европроектите за храмове, както за настоящия, така и за следващия програмен период до 2020 г. Двете страни изразиха надежда, че скоро останалите вероизповедания, които също могат да се възползват от подпомагане по ПРСР и в новия програмен период, ще проявят по-голяма активност и използват опита на БПЦ, за да стартират проекти за реставрация по ПРСР.

 

На срещата в Св. Синод присъстваха и зам. изпълнителния директор Атидже Алиева-Вели и вр. и. д. директор на „Договориране” по ПРСР Янаки Червеняков.

 

От страна на Св. Синод в срещата взеха участие и: йеромонах Герасим, помощник главен секретар при Св. Синод на БПЦ, йеромонах Никанор, член на Работната група на Св. Синод по Европейските програми, ик. Василий Сарян, член на ВЦС, Александра Карамихалева, нач. Отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод и адвокат Мария Кьосева, юридически съветник на Св. Синод.

 


Сподели в: