Върни се горе

 

На Южното Черноморие са хванати две лица, извършващи нерегламентирана продажба на риба, включително и на маломерен калкан

 

На лодкостоянка Каварна при планирана съвместна проверка на мобилна група на ИАРА и инспектори от сектори „Рибарство и контрол” Варна и Добрич е проверен при пристигане в пристанище риболовен кораб „Ивана” с външна маркировка КВ 6231, извършващ планиран за деня рапаноулов. При проверката инспекторите откриват недеклариран калкан и маломерен калкан с размери 16-17 см. при допустим минимален размер 45 см. Маломерния калкан е бил укрит между съдовете с рапани а другия калкан e укрит в един от фризерите .

 

На първоначалните въпроси от инспекторите екипажа отговоря че няма улов на калкан, в следствие на което имаме нарушена разпоредба на специфичния план за мониторинг и контрол на калкана в Черно море.

 

Съставени са  Актове за липса на уведомление /според специфичния план за мониторинг и контрол на калкана в Черно море/, за недекларирана риба, за маломерна квотирана риба и възпрепятстване на проверка.

 

Маломерният калкан е върнат във водата независимо от състоянието според ЗРА.

Очаква се решение от ръководството на ИАРА за отнемане на специалното разрешително за улов на калкан на риболовен кораб „Ивана - КВ 6231”.

 


При проверки край Южното Черноморие на друга мобилна група на ИАРА  и инспектори от сектор “Рибарство и контрол” Бургас са хванати две лица, извършващи нерегламентирана продажба на риба, включително и на маломерен калкан.

 

Между Созопол и Аркутино, контролните органи са хванали лице, продаващо около 40 кг. риба без всякакви документи.  Рибата е била от видовете калкан, ватос, попче, паламуд. При проверката са извикани и служители от Агенцията по безопасност на храните. На нарушителя е съставен акт за продажба на маломерна риба и риба без документи.  Рибата е конфискувана.

На не охраняван плаж преди Резово, мобилната група на ИАРА е забелязала лице, приемащо риба от лодка без регистрационни номера. При появата на контролните органи, рибаря с лодката е избягал, но другото лице е заловено.  В него се установява наличие на 4 бр. маломерен калкан под 39 см. Рибата е иззета, а на нарушителя е съставен акт за наличие на риба без документи и маломерен калкан.

 


Сподели в: