Върни се горе

 

Сдружаването на малките и средните земеделски производители е в основата на устойчивото земеделие. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева на среща с Михаил Цветков, министър на земеделието, горите и водното стопанство на Република Македония, която се проведе днес в сградата на МЗХ. Министър Цветков е на посещение в България по повод участието му в международната конференция относно заболяването Заразен нодуларен дерматит в Европа, която ще се проведе утре.

 

 

Двамата министри обсъдиха възможностите за обмяна на българския опит в предприсъединителните програми на Европейския съюз и начините за подпомагане на сектор „Земеделие“ в двете страни. Министър Танева обясни, че политиките прилагани в България целят да стимулират малките и средните земеделски производители да се организират в сдружения. „Това е начинът те да бъдат конкурентоспособни и стабилни на пазара, което в момента е основно предизвикателство пред земеделието в страната ни“, посочи Танева.

 

 

Двамата обсъдиха възможностите за намиране на нови пазари за земеделска продукция. Министър Михаил Цветков заяви, че китайският пазар е необятен и инициативата "16+1" на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНССС) е начинът страните да намерят общ пазар за продуктите си. От своя страна министър Танева заяви, че Центърът, който е базиран в България, съдейства на Република Македония за откриване на щанд в рамките на интегрираната пилотна зона за трансгранична електронна търговия в Ханджоу, Република Китай, където ще могат да предлагат земеделски стоки.

 

 

Десислава Танева запозна македонския си колега със структурата и дейността на Националната служба за съвети в земеделието. „Вменихме задължение на Службата да изготвя безвъзмездно бизнес плановете на малките и млади фермери за кандидатстване по мерките от Програмата за развитие на селските райони. За двата приема, които касаеха най-непазарно развитите бенефициенти, НССЗ изготви близо 6 000 проекта, като по този начин им спестихме около 6 млн. лв. за консултантски разходи“, допълни министър Танева. Тя подчерта, че се работи за развиване на административния капацитет на Службата, като се подготвя мярка, по която експертите ще бъдат обучени да изготвят и проекти по Тематичната подмярка за малки стопанства по ПРСР. „По този начин ще имаме възможност да обхванем най-малките фермери, който да бъде обслужван безвъзмездно“, каза още министърът.

Сподели в: