Върни се горе

„Ще търсим възможности за възстановяване на акциза за горивата за земеделските производители през 2014 г.” За това се договориха министър Греков, председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни проф. д-р Светла Бъчварова и зърнопроизводителите по време на среща в Арбанаси с Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

 

Министерство на земеделието и храните в момента готви нова нотификация, която да даде възможност държавната помощ за намаление на акцизната ставка да се прилага в 2014 г., стана ясно по време на срещата. До момента България има нотификация за тази държавна помощ до края на 2013 г., но тя не се прилага, защото предишното правителство не е предвидило такива средства в бюджета. Министър Греков и проф. Бъчварова се ангажираха да представят пред правителството и парламента въпроса за осигуряване на тези средства в бюджета за догодина и да се поставят на обсъждане необходимите промени в двата закона – Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) и Закона за подпомагането на земеделските производители (ЗПЗП).

 

Председателят на НАЗ Ангел Вукодинов посочи, че за тях е много важно навременното получаване на средствата по директните плащания, като министърът увери, че зърнопроизводителите ще получат субсидиите си както всяка година през месец февруари.

 

„Имаме политическата воля да решаваме проблемите в земеделието и подкрепата на премиера Пламен Орешарски, затова днес сме тук заедно – представители на изпълнителната и на законодателната власт”, посочи още министър Греков. "Имаме добър диалог с представителите на зърнопроизводителите и се надяваме, че ще се постигнат решения, които да удовлетворяват всички", посочи още министърът.


Сподели в: