Върни се горе


Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов участва в откриването на изложението ProHunter в Истанбул заедно със своя колега- заместник-министърът по гори, води и лов на Република Турция Мустафа Елдимир.

Изложението се провежда за четвърти пореден път и има амбицията да се превърне в най-голямото изложение в областта на лова и ловното  оборудване в региона. На площ от 16 000 кв. м, са представени 150 изложители с над 550 бранда, като за дните от 23 до 26 април, когато се провежда, се очакват над 40 000 посетители. Представени са страни от Европейския съюз и Централна Азия.

 

По време на изложението беше проведена среща на двамата заместник-министри на земеделието на България и Турция, като на нея бе обсъден проект за Рамков протокол за сътрудничество в областта на горското и ловно стопанство между България и Турция.

 

Рамковият протокол ще включва увеличаване на мерките за контрол на експортираната от България дървесина за Република Турция, посочи заместник-министър Георги Костов. Той допълни, че се предвижда още сътрудничество и съвместна защита на горите от пожари, технически средства за превенция, ранно откриване и потушаване на пожари, обучение и размяна на информация, сътрудничество в областта на адаптация към климатичните промени и борбата с ерозията.

 

По време на срещата, на която присъстваха и директорът на Югоизточното горско предприятие инж. Пейчо Върбанов  и представителят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен Желев, бе обсъдено и облекчаването на разрешителните за лов на дива свиня от български ловци в Република Турция. В разговорите е обсъдено и изготвяне на съвместни проекти между Югоизточно държавно горско предприятие и Регионалната дирекция на горите в Истанбул за залесяване с бързорастящи дървесни видове в граничните области между двете страни.

 

Сподели в: