Върни се горе

 

,,Трябва да върнем възможността на европейския фермер да продава в Русия. Фермерите трябва да продават на този пазар, защото той не може да бъде компенсиран с трети страни. От 2014 година до днес цените на млякото продължават да вървят надолу, а българските  производители отчитат спад на доходите с близо 20%“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на среща с държавния секретар на Федералното министерство на прехраната и земеделието на Федерална република Германия Д-р Роберт Клоос, който е на посещение в България. Двамата обсъдиха кризата в сектор „Мляко“ и предстоящия Съвет на министрите през месец юни. Министър Танева подчерта, че трябва да има активна двустраннна комуникация преди Съвета. По думите й, ако се запази производството на сурово мляко, трябва да се намери нов пазар. 

 

Министърът на земеделието посочи, че както българските, така и европейските фермери са в ликвидна криза. Тя подчерта, че на страните, които имат свръх производство на мляко, трябва да им се постави въпросът за намаляване му.

 

От своя страна д-р Роберт Клоос заяви, че руският пазар е ценен, но не вижда в близко бъдеще шанс за връщане на този пазар. Според него, ЕС трябва да предостави нов финансов пакет за подкрепа на фермерите. „Трябва да помогнем на  фермерите да преодолеят този период“, каза още той.

 

Министър Танева информира още госта, че  през последната година страната ни отчита най-добри резултати в горския сектор от създаването на държавните горски предприятия до момента. Заместник-министърът на земеделието Георги Костов заяви, че пазарът на дървесина е деликатен и трябва да се разглежда в по-широка рамка от добива до реализацията.

 

 

Сподели в: