Върни се горе

На 29 април 2013 г. на заседание на Апелативен комитет България подкрепи предложения от Европейската комисия проект на регламент във връзка с условията на одобрение на активните вещества клотианидин, тиаметоксам, имидаклоприд и забрана за употреба и продажба на семена, третирани с продукти за растителна защита, съдържащи тези активни вещества.

 

В документа, предложен за гласуване на държавите членки, са включени възможности за извършване на изследвания и опити на вече третирани семена, както и за прилагане на по-строги мерки за използването на неоникотиноиди на национално ниво. Срокът за изтегляне и промяна на съществуващите разрешителни за продукти за растителна защита, съдържащи трите активни вещества е 30 септември 2013 г. Предвижда се регламентът да влезе в сила от 1 декември 2013 г.

 

В мотивите за наложените промени се посочва, че рискът за пчелите и другите опрашващи насекоми е изключително значим, и за това следва да се подкрепят всички необходими мерки за контролирана употреба на пестицидите, включително от неоникотиноидния клас. Целта е да се предотвратят вредните въздействия върху околната среда и човешкото здраве.

 

В подкрепа на предложението са гласували 15 държави членки, 8 са били „против”, а 4 – „въздържал се”. При гласуването не бе постигнато квалифицирано мнозинство, но бе налице по-широка подкрепа в сравнение с първото гласуване по проекта на регламент в Постоянния комитет по хранителна верига и здравеопазване на животните на 15 март.


Сподели в: