Върни се горе

Риболовът в райони, в които има популация на делфини, ще бъде забранен. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева след среща при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и еколози от организацията "Да запазим Корал". Срещата бе инициирана от премиера Бойко Борисов във връзка с измирането на делфини в Черно море. Министър Танева подчерта, че това е първата спешна мярка, която правителството ще предприеме за опазване на популацията на делфините. „Районите ще бъдат уточнени според данни на Министерството на околната среда и водите. Забранителната заповед за улов ще бъде представена и на органите за Граничен контрол и МВР, които указват подкрепа при извършването на контрол ”, заяви още тя.

 

 

 


Десислава Танева обяви, че има работна група, която изготвя промените в Закона за рибарството и аквакултурите и те ще бъдат обсъдени с  неправителственият сектор.  „Сред най-важните промени е ограничаването на различните видове риболов, които нарушават биологичното разнообразие”, уточни министърът на земеделието и храните. По думите й, с новия закон , рибарите ще бъдат задължени да оборудват мрежите си с акустични устройства.

 

 

 

 

Като пример тя посочи, че има реализиран успешен проект по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г. в град Балчик. Министърът обясни, че благодарение на устройствата малките делфини няма да се задушават в рибарските мрежи, като ще  получават сигнали, за да избягват местонахождението на риболовните уреди.  Министър Танева допълни още, че закупуването на акустичните устройства е допустимо и по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.
Сподели в: