Върни се горе

Нашите агроучени усилено работят за възвръщане на родните сортове зеленчуци на пазара, характерни с уникалния си вкус. Това съобщи директорът на Института по зеленчукови култури (ИЗК) в Пловдив проф. Стойка Машева. Тя посочи, че спадът в производството пред последните години се дължи на редица негативни фактори. Основните причини са намаляването на обработваемата земя с 3,1 млн. дка. и недостатъчната ресурсна осигуреност в сектора. Преобладават дребните стопанства - близо 70 % от земеделските производители отглеждат продукцията си на площи под 10 дка. Наблюдава се ниска инвестиционна активност и недостатъчна финансова подкрепа. Това ограничава усвояемостта на договорените с ЕС субсидии. Само 6,7 % са специализираните стопанства, отглеждащи зеленчуци. Те трудно се адаптират към пазара, поради ниската партидност на продукцията и невъзможност да  отговорят на маркетинговите стандарти за качество. От друга страна у нас има малко на брой големи преработвателни предприятия, които работят основно с евтини вносни концентрати.

 

Сектор «зеленчукопроизводство» формира около 15% от общата селскостопанска продукция, с което страната ни се нарежда на 13-то място в Европа по обем производство, каза проф. Машева. С най-голямо икономическо значение са доматите (24%), пиперът (14%) и краставиците (13%). В момента площите със зеленчуци  заемат около 2,2-2,4% от използваемите земеделски площи. Стойността на брутната продукция в сектора е динамична и силно варира през годините.

 

По-голяма част от българските зеленчуци се реализират на вътрешния пазар, съобщи проф. Машева. За търговската мрежа се разпределят около 60-70 % от доматите, между 50 % до 70 % от сладкия пипер, над 80 % от главестото зеле и около 70-80 % от краставиците. Подобрява се и експортната ориентираност на преработената продукция, от която над 1/3 отива зад пределите на страната.

 

Наблюдава се тенденция за увеличаване на биологично произведените оранжерийни зеленчуци – главно домати и краставици. От тях около 90% се реализират на европейските пазари, а останалите 10% остават за вътрешно потребление, поясни проф. Машева.

 

През последните години в ИЗК са създадени и регистрирани 10 нови сорта домати – „Пловдивска каротина”, „Пауталия”, „Ники F1”, „Аля”, „Йона F1”, „БГ Деа F1”, „Дивна F1”, „Олимп F1”, „Водолей F1” и „Копнеж F1”. Усилията на учените са насочени към създаване на качествено нова генплазама. Целта е да се възроди  традиционният български вкус и същевременно да му се придаде качествено нов облик. Продукцията е с по-висока устойчивост при съхраняване и транспортиране. Новите сортове са високодобивни, като част от тях са за преработка, а останалите – едроплодни - са подходящи за свежа консумация и преработка.

 

Създадените през последните години сортове пипер са „Куртовска капия 1” от типа капия, „Ясен F1” и „Милкана F1” от тип конусовидни, „Калоян” от групата на широките пипери, „ИЗК Деликатес” от тип роговидни, а от  пиперите за мелене – „ИЗК Рубин” и „ИЗК Калин”. Последният е с шоколадово кафяви плодове. И двата сорта са с високо съдържание на общи багрила и сухо вещество.

 

В института са разработени четири нови сорта краставици. Три от тях са от типа дългоплодни – „Киара F1”, „Вихра F1”,  „Мина F1”, и един е от типа корнишони – „Мерсия F1”. При зелевите култури селекционерите са създали един сорт главесто зеле – „Пълдинер” и първото българско броколи – „Искра”. Шест са новите сертифицирани сорта бобови култури. Три от тях са градински фасул – „Тракийски”, „Пагане” и „Тангра”, и три грах – „Пулпудева”, „Искър”, „Марси”, допълни още проф. Машева.

Сподели в: