Върни се горе

Земеделието е най-важният сектор в икономиката на Виетнам и затова опитът на България ще е от голяма полза и за двете страни. Конкретната цел трябва да е експортно ориентираното земеделие, стана ясно от срещата между заместник-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова и заместник-председателя на икономическата комисия на Виетнамския парламент Нгуен Ван Фук.

 

Зам.-министър Боянова очерта основните промени, които са станали в земеделието след влизането на България в Евросъюза. „Фермерите ни вече произвеждат много по-конкурентна продукция благодарение както на директните плащания, така и на инвестициите по Програмата за развитие на селските райони. Имаме 2 млрд. евро за директни плащания и над 3 млрд. по Програмата. Няма начин толкова много пари да не окажат положително влияние върху земеделието”, обясни тя пред виетнамските гости.  

 

Друга положителна промяна в селското стопанство, която беше изтъкната на срещата, е силното развитие на зърнопроизводство и необходимостта тази тенденция да се случи и с други сектори като зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството. „Трябва да залагаме на производството с добавена стойност, не само да произвеждаме и да изнасяме, но да преработваме и да имаме крайния продукт направен тук, а не навън”, изтъкна Боянова.

 

Тя обърна внимание и на друг приоритет в новата Обща селскотостопанска политика – връзката между земеделието и околната среда. „Биологичното производство ни е приоритет и пред него има сериозно бъдеще”, подчерта зам.-министър Светлана Боянова.

 

Чуждестранната делегация получи уверение, че България може да предложи на Виетнамския пазар висококачествени български продукти като бяло саламурено сирене, кашкавал, кисело мляко и консерви.


Сподели в: