Върни се горе

 

4 333 проверки по официален текущ контрол извършиха инспектори към Българска агенция по безопасност на храните през изминалата седмица. В обектите от търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни бяха възбранени и бракувани общо 2 763 килограма хранителни продукти, като 2 460 килограма са възбранени от Областна дирекция по безопасност на храните, град Варна. При проверките са издадени 256 предписания и са съставени 79 Акта за установяване на административно нарушение, като 4 обекта са с временно преустановена дейност.

 

Във връзка със започналата учебна година д-р Йордан Войнов – изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните разпореди масирани проверки на кухненски блокове в детски ясли и градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети. През изминалата седмица инспектори към БАБХ провериха 500 обекта в цялата страна, издадоха 38 предписания и връчиха 14 Акта за установяване на административно нарушение.

 

При проверка в училищен стол в село Мечка, инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, град Плевен бракуваха над 500 килограма храни с изтекъл срок на годност, от които 136 килограма спагети, над 32 килограма кус-кус, 75 килограма захар и 284 килограма ориз. Общото количество на бракуваните хранителни продукти в училищния стол е 527,4 килограма.

 

Инспектори към ОДБХ, град Ловеч възбраниха 9,5 килограма замразено пилешко, поради несъответствие между придружаващия документ и етикета.
Най-честите нарушения констатирани при проверките са свързани със наличие на стоки с изтекъл срок на годност, пропуски в системите за самоконтрол, както и неспазване на изискванията на Наредба №9/2011 г. за специфичните изисквания към безопасността на храните в детските заведения и училища.   

Сподели в: