Върни се горе

България и Румъния ще си сътрудничат в намирането на нови пазари извън Европейски съюз. Това стана ясно на среща между министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков и посланика на Република Румъния в България Н. Пр. г-н Йон Гъля. Двете страни се обединиха около необходимостта да продължат да работят в тясно сътрудничество и заедно да търсят начини за реализиране на стоки в държави извън ЕС.

 

„Страните ни имат сходни цели и предизвикателства и заедно можем да постигнем повече“, заяви проф. Бозуков. Двамата се договориха да сформират работни групи от експерти, които да обменят опит в областта на земеделието. Те ще дискутират и рамките на новата Обща селскостопанска политика с оглед на предстоящото председателство на ЕС и на двете държави и обединяването около една обща позиция.

 

В тона на дебатите относно новата ОСП, проф. Бозуков запозна Н. Пр. г-н Йон Гъля с желанието на страната ни за по-справедливо разпределение на подпомагането в сектор „Земеделие“. По думите му, приоритет трябва да бъде насочването на повече средства към необлагодетелстваните райони, където възможностите за земеделие са ограничени. „Целта ни е да постигнем по-справедливо разпределение, което да е по-леснодостъпно за земеделските производители“, заяви още проф. Бозуков.



Сподели в: