Върни се горе

Заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова награди 12 проекта по Програмата за развитие на селските райони от националния конкурс „Най-добра проектна идея 2012".

Първото място в категория „Земеделски производител” си поделиха Цветан Цеков от Ботевград със своя проект „Изграждане на конструкция против градушка за 230 дка овощна градина и закупуване на специализирана земеделска техника” и „Корте Дилето” от София за проекта „Производство на сладолед на основа на сурово краве мляко и прясна сметана”.

 

Техни подгласници на второ и трето място станаха „Елексир 2008” от София с проекта „Създаване на био трайно насаждение от лавандула на площ 204.65 дка в землището на с. Търничени и закупуване на земеделска техника за отглеждане на трайното насаждение и информационна система за управление на агростопанство” и Айфер Халилова, от с. Козица, с нейния проект „Производство на маджун-сладко от захарно цвекло”.

В категорията „Преработвател” първото място грабна „Унитемп” от с. Войводиново с проекта „Изграждане на кланица и транжорна Унитемп”.

 

Второто и третото място бяха присъдени на Маримпекс-МГ Агро” ООД, с. Дерманци за проекта „Фурна за хляб” и на „Тръндеви” от Харманли за проекта „Преработка на сусам и производство на сусамов тахан”.

В третата категория „Предприемач по неземеделска дейност” първо място бе присъдено отново на „Корте Дилето” за проекта „Пускане в експлоатация на специализирана линия за производство на сладолед”.

 

На второ и трето място се класираха „Квел” ООД от Твърдица с проекта „Къща за гости Квел” и „Вет Медикъл Асистънс” за проекта „Изграждане на ветеринарна клиника със зоомагазин и сектор за дежурен и обучаващ се персонал и закупуване на оборудване към него”.

В последната категория „Местна инициативна група” голямата награда отиде в Раковски за проекта „Производство, преработка, съхранение и търговия със земеделски продукти”.

 

Второ и трето място са за Георги Георгиев от Кюстендил с неговия проект „Агроцентър за научно изследователска и развойна дейност в областта на земеделието” и община Харманли за проекта „Придобиване  на умения и постигане на обществена активност на потенциална местна инициативна група на територията на община Харманли”.

Конкурсът „Най-добра проектна идея 2012" е организиран от Министерството на земеделието и храните и се проведе под патронажа на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Журито е избрало 12-те най-добри проекти измежду 32 кандидати. Критериите са целесъобразност на проекта, въздействието му върху природата, начина на живот и икономиката на региона, прилагането на иновативен подход, повишаване качеството на живот на хората, размерът на усвоените средства и цялостната промяна в облика на населеното място.

Сподели в: