Върни се горе


Първата мярка, която ще стартира по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., ще бъде мярката за младите фермери. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в интервю за Радио К 2. Той уточни, че мярката ще бъде отворена през месец май, най-късно през юни тази година. „Мярката за младите фермери ще се отвори преди официалното одобрение на ПРСР 2014-2020 г. с риск на страната членка”, допълни министър Греков.

Той заяви, че вече е готов първият вариант на ПРСР 2014-2020 г. и още в понеделник 10-ти февруари предстои поредното заседание на Тематичната работна група, на което ще се обсъди разработеният вариант на новата Програма, след което той ще бъде изпратен в Европейската комисия за неформални бележки. „През изминалия програмен период са допуснати грешки, но те са помогнали на земеделските производители да се ориентират в ситуацията. Сред най-важните мерки, включени в анализа на новата програма, е да има прозрачност на всички проекти”, категоричен бе министър Греков.

Той подчерта, че МЗХ работи ативно, за да осигури устойчиво развитие на земеделието в България и допълни, че през периода 2014-2020 г. предвидените европейски средства за страната ни в област земеделие са 15 млрд. лв., като от тях 10.4 млрд. лв. ще бъдат за директните плащания, а останалите 4.6 млрд. лв. по ПРСР.

„Министерството на земеделието и храните винаги е получавало исканите средства от правителството. През последните осем месеца по ПРСР и други програми, МЗХ е получило над 2 млрд. лв., които са разплатени на земеделските производители и общините”, изтъкна министърът. Той каза още, че има личното уверение на финансовия министър Петър Чобанов, че при остатък на средства в бюджета ще бъдат отделени пари за опазване на селската продукция от градушки чрез изграждане на радиостанции не само в Южна България, а на територията на цялата страна.

Сподели в: