Върни се горе

Зам.-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова откри ловния сезон в ловното поле на село Ярлово на територията на ловно сдружение София- Юг. Тя лично отстреля 3 пъдпъдъка и сподели, че е ловец с дългогодишна практика и ловът на пернат дивеч е сред любимите й.

 

Преди ловния излет зам.- министър Маринова, инж. Григор Гогов и председателят на Национално ловно-рибарско сдружение - „Съюз на ловците и риболовците в България” инж. Иван Петков, пожелаха наслука и много позитивни емоции на всички ловци по случай откриването на ловния сезон на дребен дивеч. Валентина Маринова отбеляза, че ловците в България са над 130 000, а само тази година за нови ловци са кандидатствали още над 3 500 българи.

 

Според нея младите хора имат интерес към лова, но за тях той не бива да е само хоби, а и отговорност. Маринова даде за пример, че само за да бъде ловът безопасен трябва да се спазват над 20 правила. Трябва да се използват  всички научни подходи, за да има страната ни по-добра и устойчива популация на дивеч. „В съвременните общества индикатор за успешно развитие е наличието на дивеч. България е страна с традиции в предоставянето на лов и ловни услуги и има какво да покаже”, заяви още зам.- министър Валентина Маринова.

 

В отговор на въпрос за проблема с бракониерството, зам.- министър Маринова беше категорична, че в резултат на действията на МЗХ, двете ловни сдружения и МВР се наблюдава спад на бракониерите. „В резултат на извършени проверки за изминалия ловен сезон има съставени над 350 акта”, уточни още Маринова. Тя изтъкна, че е необходимо да се увеличат екипите на контролните органи, а мобилните групи ще бъдат оборудвани с нова техника.

 

Зам.-министър Маринова направи и коментар по повод кадровите промени в горския сектор. „Решенията за промените са взети след констатации за пропуски и неизпълнение на финансовите планове”, поясни тя. Ресорният зам.- министър  отбеляза още, че продължават да се правят задълбочени анализи, за това, което е заварено от предишното ръководство в сектора.

 

Новите назначения  в системата на горите са изпълнителният директор на ИАГ  инж.Григор Гогов, директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Светлозар Михайлов и директорът на Южноцентрално държавно предприятие инж. Айнур Ибрямова. „Нормално е  когато се сформира екип той да бъде от професионалисти, които са се доказали в горския сектор”, заяви още зам.- министър Маринова.


Сподели в: