Върни се горе


При масовите проверки от началото на юни са иззети и 1 кг трюфели


5700 са извършените проверки от 16-те регионални дирекции по горите след инициирането на по-засилен контрол в горите от настоящия ръководен екип на Министерство на земеделието, храните и горите. Над 1000 са проверените сечища и близо 970 обекта за складиране, преработка и експедиция на дървесина. На територията на осем регионални дирекции по горите са организирани временни контролни горски пунктове за проверка на превозни средства. Горските служители са проверили 2 917 моторни превозни средства и  са задържани повече от 250 куб. м дървесина, 15 моторни превозни средства и един бензиномоторен трион. 205 са съставените актове и над 400 констативни протокола за нарушения по Закона за горите.


Най-често срещаните нарушения, констатирани по време на проверките са липса на GPS система за проследяване, липса на записи за разчитане на регистрационните номера на товарните транспортни средства, влизащи в обектите, липса на камери за видеонаблюдение на всички входове и изходи в регистрирани обекти по складиране, преработка и експедиция на дървесина.


Засилените действия по превенция и ограничаване нарушенията в горските територии на територията на шестнадесетте регионални дирекции по горите продължават, като няма да имат временен характер.


Проверки се извършват и от държавните горски предприятия за нарушения на тяхна територия, които също имат такива правомощия. При обход на горите на територията на ДЛС „Тервел“ мобилен контролен екип на Североизточното държавно предприятие е установил двама нарушители, които търсели трюфели без да имат нужното за целта разрешително. Иззети са общо
1 кг трюфели.


Цел на засиления контрол е превенция на нарушенията, като горските служители да бъдат по-дълго на терен, отколкото в канцелариите си, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, който координира контролната дейност на Изпълнителна агенция по горите, държавните предприятия и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. В ход са и съвместни проверки на тези структури.

Сподели в: