В европейското и българското законодателство не са записани конкретни ветеринарно-санитарни изисквания към охлювите като хранителен продукт. Поради тази причина всяка страна, за която от България се изнасят охлюви, има право да въведе собствени изисквания.
Съобразно тези изисквания се правят необходимите лабораторни изследвания на продукцията и въз основа на тях официалните ветеринарни лекари издават ветеринарномедицински сертификати. В НВМС до момента не е постъпвало официална информация от страна на Националния охлювъден клъстер за проблем при издаването на сертификатите и извършването на изследвания.
НВМС и съответно официалните ветеринарни лекари признават резултатите от изследванията на храни от животински произход, които се извършват във всички други акредитирани лаборатории в страната и чужбина, а не само тези на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ). В Института до момента в съответствие със заявките на клиентите са извършвани изследвания на охлюви за наличие на салмонели, ешерихия коли и за определяне стойностите на млечно-кисели бактерии. Ако някоя от фирмите-износителки на охлюви има изискване за изследване на други показатели, те могат да се изследват допълнително или в Института, или в друга акредитирана лаборатория в зависимост от акредитацията.
При срещите, които НВМС е провеждала с представители на организацията, е обсъждан въпросът с регистрацията на охлювъдните ферми в България. В края на месец ноември 2010 г. генералният директор на службата д-р Йордан Войнов разпореди да бъдат извършени проверки във всички охлювъдни ферми и те да бъдат регистрирани в интегрираната информационна система на НВМС. До момента в системата има регистрирани около 50 охлювъдни ферми.