Върни се горе

Предстои най-интензивната на събития седмица в сектор Земеделие. Събитията са на най-високо ниво и са в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

 

От 3 до 5 юни в България ще се проведе Неформална среща на Съвета на министрите на земеделието и рибарството на ЕС с участието на Еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.

Неформално заседание на министрите е  предвидено в зала 3 на НДК в град София на 5 юни 2018 г. от 10:00 часа. Заседанието ще се води от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Входът за журналисти е с предварителна акредитация.

Официалната програма на събитието може да бъде намерена през следния линк: https://eu2018bg.bg/en/events/561

 

На 5 юни, след обед и на 6 юни срещите на високо ниво продължават и по време на 4-тата годишна конференция за финансовите инструменти в рамките на Европейския фонд за земеделие и развитие на селските райони (ЕФЗРСР). Срещата ще се проведе в хотел „Хилтън” в град София и на нея участие ще вземе еврокомисар Фил Хоган, както и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Поканен за участие е и Премиерът на Република България г-н Бойко Борисов.

В програма са включени и изказвания на вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка и на Главния изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд.

Програмата на събитието може да бъде намерена през следния линк: https://www.fi-compass.eu/sites/default/files/publications/Programme_event_EAFRD_2018060506_Sofia_BG.pdf

Английската версия на програмата е на следния линк: https://www.fi-compass.eu/sites/default/files/publications/Programme_event_EAFRD_2018060506_Sofia.pdf

Регистрацията за участие е до 1 юни 2018 г., като журналистите ще бъдат допускани и с валидни журналистически карти.

Линк към регистрацията:

https://www.fi-compass.eu/event/3138/fourth-annual-eu-conference-eafrd-financial-instruments-agriculture-and-rural-development

 

 

На 6 и 7 юни в Хотел „Балкан” (бивш „Шератон”) в град София ще се проведе Конференция на високо равнище за рибарство  и аквакултурите в Черно море. Съорганизатори на мероприятието  са Генералната комисия по рибарство за Средиземно море към  Организацията на ООН по прехрана и земеделие и Министерство на земеделието, храните и горите на Република България. Участие ще вземе и Еврокомисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Поканени за участие са и министри и заместник-министри на земеделието от страните в Черноморския района, в това число и на страни извън ЕС.

На 6-ти юни ще се проведе Техническа среща на експертно ниво, а на 7-ми юни от 12:00 часа е предвидено подписване на съвместна декларация. С нея страните от черноморския район ще потвърдят своята готовност за съвместни усилия за подобряване на контрола в Черно море и по-надеждно запазване на неговите природни ресурси.

Регистрацията за участие е до 1 юни 2018 г. през следния линк: http://www.fao.org/gfcm/meetings/blackseaconference2018/en/

Събитието е включено в официалната програма за 2018 г. на ФАО: https://gfcm.sharepoint.com/SecPortal/Shared%20Documents/Intersession_2017-2018/GFCM_meetings_2018.pdf?slrid=40956c9e-5035-5000-94d7-701f561e397c

Програмата на самото събитие може да бъде намерена в прикачен файл.

 

На 6 и 7 юни в хотел „Маринела” от 9:00 ще се проведе и заседание на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните EFSA. Участие във форума ще вземе заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров.

Информация за събитието може да бъде намерена през линк: http://corhv.government.bg/?cat=117&news_id=556

Сподели в: