Върни се горе

Няма внос у нас на конско месо от Румъния, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Сопот. Той е поискал информация от Българската агенция по безопасност на храните. Системата за обмен на информация на Европейския съюз също показва, че няма внос на конско месо от Румъния у нас. Проблемът на европейско ниво е, че когато става въпрос за конско месо, то трябва да се обозначава на етикета и да не се заблуждава потребителя, че яде говеждо месо. Злоупотребите трябва да бъдат санкционирани сериозно, коментира министър Найденов. Той подкрепя намерението на Европейския съюз за промяна в етикетирането на храните и въвеждането на задължителни маркировки.

 

Европейската комисия предлага всички продукти, продавани в Европейския съюз, да имат етикети, посочващи къде са произведени. Сега етикетите "Произведено в ..." ("Made in ..." ) се поставят на доброволна основа, което прави по-трудно да се идентифицира източникът на вредни продукти и тяхното изтегляне от пазара.

 

В момента страната на произход на около 10 процента от опасните продукти, открити в ЕС, не е известна. Името и адресът на производителите също трябва да фигурират на етикета, според плановете на комисията. Ако няма място за цялата информация, те трябва да бъдат посочени на отделен лист.

 

Предложенията, които не се простират до хранителните продукти, ще се отнасят за всички вносни и произведени в ЕС стоки, ако бъдат одобрени от страните членки и Европейския парламент. Европейските производители могат да избират дали да отбелязват страната на произход, смятана за мястото, където е произведена стоката или просто да посочат "Произведено в ЕС".

 

След епидемията от луда крава се посочва задължително произхода единствено на говеждото месо, но това не е задължително в сготвените ястия.


Сподели в: