Върни се горе

 

„Националната генетична лаборатория ще ни позволи да ползваме най-съвременния метод за установяване на породата на животни.“ Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на Националната генетична лаборатория за ДНК анализ в Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството /ИАСРЖ/. Министър Танева откри лабораторията заедно с директора на Федералната служба по земеделие на Конфедерация Швейцария д-р Бернард Леман, който е на посещение в България.

 

 

„Лабораторията ще ни послужи да правим развъдни програми, с различните развъди асоциации. Така селектираните животни ще бъдат най-високо продуктивни според вида на породата - млечна, месна, според района в който се отглежда,“ каза министър Танева и допълни, че в България има 33 автохтонни (местни) породи, които са типично български, а 21 са селектираните във времето. „Тази лаборатория ще ни даде най-прецизния контрол по отношение и на прилагането на обвързаната подкрепа в областта на животновъдството, където подпомагането за селектирани животни е значително по-висока от тези които не са. Така най-точно ще контролираме тези животни, които се подкрепят със значително повече средства от останалите,“ каза още министър Танева. Лабораторията е оборудвана с високотехнологично оборудване за ДНК анализ на стойност 500 хил. лева. Финансирането е осигурено по българо-швейцарски проект в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

 

 

По-рано днес министър Десислава Танева запозна швейцарския си колега д-р Бернард Леман с развитието на биологичното земеделие у нас. По думите и, броят на земеделските производители, занимаващи се с биологично производство у нас са над 6000, което е близо 10 % от всички производители в България. Министър Танева отбеляза, че през последните години се наблюдава ръст от 3 до 5 пъти на био производството в отраслите пчеларство, трайни насаждения и най-вече в зеленчукопроизводство и животновъдство. По време на срещата стана ясно, че броят на био производителите у нас и в Швейцария е еднакъв, което дава възможност за обмяна на опит и експерти.

 

 

От своя страна Леман заяви, че много се радва за съвместните проекти в областта на земеделието и околната среда, които дават възможност за обмяна на добри практики. По време на срещата между двамата, той изрази желание да бъде обсъден пазара на млякото в ЕС в контекста на нарастващото производство, както и необходимостта от регламентиране на стандартите в производството на имитиращите продукти. Министър Танева обясни, че след 2014 година състоянието на пазара на мляко и в Европа и в България е критично, като загубите на българските млекопроизводители са над 22 % от прихода.

Сподели в: