Върни се горе"2015 г. бе рекордна по отношение на добив и преработката на грозде и вино за страната ни за последните 20 години. Общото производство на вино през изминалата година бе повече от  130 млн. литра, като от тях над 50 млн.литра са реализирани за износ".  Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на официалното откриване на Международния конкурс "Concours Mondila de Bruxelles", който се провежда в гр. Пловдив.

 

Заместник-министър Грудев заяви, че като традиционен гроздо и винопроизводителстраната ни отговаря на високите изисквания за качество и защита на продуктите.  "Виното е важен щрих от образа на икономиката на страната ни. Лозаро - винарството има хилядолетна история и здрави традиции по нашите земи и за нас е привилегия да бъдем домакини на този конкурс", допълни заместник-министърът. Той подчерта, че форумът не е само едно от многото специализирани изложения, а благодарение на труда на много хора е една от неговите най-представителни витрини.  "Убеден съм, че днешният конкурс ще представи продукцията на майстори-винари, които имат с какво да се похвалят пред гостите", каза още Васил Грудев.

 

В рамките на форума над 320 професионални съдии от 52 националности ще посетят България и ще оценят над 9 000 вина от 55 държави. България беше избрана за столица на виното в надпревара със световноизвестни винопроизводители като Португалия, Италия и Франция.

Сподели в: