Върни се горе„През тази година се навършват 90 години от построяването на сградата и 70 години откакто в нея се помещава Министерство на земеделието в различните му формати. Тя е символ на изключително важния за България земеделски бранш.“ Това каза министър Румен Порожанов, по време на Деня на отворените врати на Министерство на земеделието, храните и горите. Той обясни, че сградата е културно-историческа ценност и символ на държавността. „Старинният часовник, който е разположен между двете кули напомня, че винаги трябва да сме в крак с времето и да работим в помощ на земеделците“, посочи министър Порожанов.
 
Гостите имаха възможност да разгледат специално направена изложба от експонати на Националния земеделския музей към Селскостопанската академия, а от сдружение „Българска история“ разказаха историята на сградата.
 
Проектът на сградата е дело на утвърдения арх. Никола Лазаров. Той е един от първите българи получили образование в странство и официалното звание „архитект“. През 1912 г. проекта му за Окръжна палата (днес МЗм) получава първа награда на престижен международен конкурс. Наградата е присъдена от изтъкнати френски, италиански, австрийски и български архитекти. Реализацията на проекта, обаче се забавя заради избухването на Първа световна война и строежът започва едва през 1920 г. В строежа се включват стотици работници.
 
Войната се намесва в съдбата на сградата и в исторически-архитектурния й стил. След нейния край пищните барокови форми от проекта на арх. Никола Лазаров вече не са „на мода“ и не отговарят на времето си. След възникнали недоразумения с инвеститора архитект Лазаров се оттегля от изпълнението на обекта, а изпълнението на проекта е прехвърлено на неговия пръв помощник арх. Илия Попов. Заради сложното и обемно за времето си строителство сградата се строи над 7 години и е завършена окончателно през 1927 г.
 
Изградена в бароков стил, сградата се откроява ¬ с извита фасада, богато украсена с декоративни елементи, ¬ каменни колони, балкони с балюстради, гирлянди от цветя и плодове, медальони и др. В центъра на големия купол пък е разположен часовник, декориран с пластика, наподобяваща венци и медальони.
 
Вътрешността на сградата създава тържествено настроение с елипсовидното си фоайе след главния вход, оформено с мраморни колони, гипсови орнаменти и големи стъклени полилеи.
Подовите плочи са изработени от цветен цимент със стъклена глазура, които са специално изработени от чешка фабрика през двайсетте години. Те са положени така, че век по-късно нито веднъж не се е налагало да бъдат поправяни.
 
Денят на отворените врати е първата от серия инициативи, които ще продължат и по време на българското председателство на Съвета на ЕС.
Сподели в: