Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов заяви във Варна, че от 2014 г. Европейският съюз въвежда задължително етикетиране на храни, в което да се описва съдържанието на сол, захар и мазнини. Това ще се отнася за производителите на хранителни продукти и е взето като решение от Съвета на ЕС.
България дори настоявахме за по-ранна дата за задължителното въвеждане на етикетирането, каза той. За прясното месо пък, ще бъде задължително да има на етикет страната, от която е произходът на продукта.
Изписването на сол, захар и мазнини е изключително важно за потребителите и за здравословното хранене, обясни министърът. Те трябва да знаят какво точно консумират. България в това отношение е напреднала и го изпълнява, в сравнение с други страни-членки, защото производителите обявяват съдържанието на сол, захар и мазнини.