Върни се горе

„Засиленият контрол, който осъществяваме осигурява по-добро качество на храните, които се предлагат на българския пазар”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков при откриване на  Националната дискусия „Да – на българските храни” в НДК, организирана от Българския медиен съюз.

 

Министър Греков подчерта, че още от началото на мандата  един от основните приоритети на Министерството на земеделието и храните е засилване на  контрола върху храните, но не кампанийно, а през цялата година. „Нашата цел е българските производители да получават една сигурност, че тяхната продукция ще бъде предлагана на пазара, а на потребителите да гарантираме, че храната, която купуват е значително по-качествена.“, каза още  министър Греков.

 

Близо 6000 обекти за производство и търговия с храни са проверени само през последната седмица преди и по време на великденските празници от инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните, информира министърът.  „Този засилен контрол, които прилагаме вече дава положителен резултат“, допълни още министърът.

 

„През последните два месеца  над 130 тона храни са спрени от пазара, от които 65 тона са унищожени, а от началото на месеца са затворени 10 обекта, които не отговарят на съответните изисквания”, съобщи изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов.

 

На дискусията се обсъдиха и проблемите с нелегалния внос на храни, взаимоотношенията между производители и търговци, и по-голямото предлагане на български храни.Участници бяха представители на бизнеса, производители, браншови организации, търговци и медии.

 


Сподели в: