Върни се горе

С 40 % по-ниска ще бъде реколтата на царевица тази година. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който провери реколтата от царевица в нивата на Венелин Делгянски край град Раковски. Тенденцията за намаляване на реколтата е в световен мащаб. Тази година в страната ни се очаква добив около 1,2 млн. тона.

 

Министър Найденов допълни, че притесненията основно произлизат от това, че царевицата е основен компонент във фуража за животни, а по-ниската реколта неминуемо ще доведе до поскъпване на фуражите. „Скъпите фуражи и свитото потребление ще поставят животновъдите у нас под огромна преса. Именно затова животновъдите ще бъдат подпомогнати с допълнителни мерки”, каза още министърът.

 

Той уточни, че песимистичните прогнози отстъпват, защото това, което е видял е по-добро от това, което е очаквал.  За  района на Пловдивско реколтата е около 300 кг за дка. Но има и други райони, където реколтата е по-слаба и има пропаднали площи. При пропаднали площи на 100 % ще бъде задействан европейският регламент и пострадалите продукции ще бъдат обезщетени с до 80 % за загубите, стига да са застраховани каза още министърът.

 

Министър Найденов съобщи, че следващите години ще бъдат все по-тежки за човечеството в световен план, заради увеличаване на населението и климатичните промени, които ще доведат до недостиг на храни. Страната ни като член на Европейския съюз няма да бъде поставена пред такъв проблем, но би могла да се възползва и да увеличи своето производство.

 

Темата за поливното земеделие също бе засегната по време на посещението на министър Найденов, Той поясни, че Правителството разработва национална стратегия за управление на водния сектор. Стратегията е почти готова. Изготвянето й е възложено на министъра на околната среда и водите Нона Караджова и вече е обсъдена на правителствено заседание. В момента водният сектор е разхвърлян в няколко министерства.

Сподели в: