Върни се горе

Министерството на земеделието и храните ще представи Програмата за развитие на селските райони на ежегодния Панаир на виното, който ще се проведе тази събота, 2 февруари, в благоевградското село Илинденци.

 

За 21-ви път празникът в Пиринското селце ще обедини вековна традиция и история. Той ще започне с ритуалното слизане на боговете на  виното - Сабазий, Загрей, Дионис, Бакхус и Трифон, заедно с мома Кераца, от снежните върхове на планината и зарязване на лозята за благодат.

 

След това празникът ще се пренесе на площада на селото, където ще се дегустират  различни бели и червени вина на местни производители. Тържествата ще завършат с церемонията по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и коронясване на Цар на лозята, на когото се полага венец от гроздове и лозови клонки.

 

По време на Панаира на виното експертите на МЗХ в подвижния информационен център ще запознават на място посетителите с възможностите за кандидатстване, допустимите инвестиции и финансирането по ПРСР.    


Сподели в: