Върни се горе


Екипът на Министерство на земеделието, храните и горите поощрява засилването на връзката между науката и практиката, каза заместник-министър д-р Лозана Василева по време на връчването на годишните награди за изобретател на годината. Ние полагаме усилия за задържане и привличане на повече млади хора с креативни и иновативни идеи, които да работят в селските райони и за тяхното облагородяване и превръщането им в привлекателно място, подчерта заместник-министърът.

Тя информира, че се очаква през 2018 г. да бъде отворена мярка 16.1 от Програмата за развитие на селските райони, която насърчава и подпомага проекти, в които се срещат науката и бизнеса. Мярката ще предоставя средства за сформиране и функциониране на оперативни групи по европейското партньорство за иновации. В тях ще могат да се включват земеделски стопани, изследователи, консултанти в областта на земеделието, предприятия в областта на преработката на храните и браншови и неправителствени организации, уточни заместник-министърът.

Д-р Василева връчи наградата в една от най-интересните категории  „Електротехника и електроника” на Георги Киров и Георги Червенков за тяхното изобретение „Антенна решетка от микролентови къси антени с обратно излъчване”. Изобретението има амбицията да спомогне за замяна на сателитните антени в мобилните комуникации, с което те да станат по-независими, посочиха двамата изобретатели при представянето им по време на тържествената церемония.
Сподели в: