Върни се горе

 

    „Напоителни системи” е от изключително значение за България, тъй като неговата дейност е важна не само за селското стопанство, но и за националната сигурност. Точно поради тази причина ние работим то да запази целостта си и да функционира нормално”, това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на среща с протестиращи от „Напоителни системи” ЕАД и представители на синдикатите. Министърът изтъкна, че до десет дни ще се търсят възможности да се изплатят забавените заплати на работниците от предприятието.
    „Проблемите за дружеството започват през октомври месец 2011 г., когато е приета промяна на Закона за водите, чрез която е отнето правото на държавата да финансира „Напоителни системи”. След тази поправка започва трупане на дългове и теглене на кредити, в резултат на което дружеството задлъжнява с общо 22,5 млн. лева и банковите му сметки са запорирани”, обясни министър Греков. Освен това са взимани и погрешни решения в ущърб на „Напоителни системи”. Едно от тях е, че за вадене на поливни съоръжения са изразходвани  4,2 млн. лева, а  при предаването им за скрап са получени 2 млн. лв., което е загуба от 2 млн.
    „Още от първия ми ден като министър показах ясно, че „Напоителни системи” е приоритет, като подписах заповед за забрана на ваденето на  съоръженията за поливане. Разпоредих и изработването на подробен анализ за извършената дейност в дружеството на базата, на който Прокуратурата се самосезира. Тя ще се произнесе кой носи вина за състоянието на предприятието”, заяви земеделският министър.
    Министър Греков бе категоричен, че е необходимо да се работи за дълготрайното стабилизиране на дружеството. Първото най-важно действие е Парламентът възможно най-бързо да гласува промяна в Закона за водите, така че държавата да може отново да подпомага предприятието. След което се планува да се изтегли кредит от 22 млн. лв. от Българската банка за развитие, с които да се покрият задълженията на „Напоителни системи”. При осъществяването на тези спешни мерки, вече ще може да се регулира и въпросът за заплатите на служителите в предприятието.

Сподели в: