Върни се горе

МЗХ създава електронен регистър на българските земеделски производители

Днес прекъсваме част от веригата от прекупвачи и даваме глътка въздух на българските земеделски стопани. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на откриване на пазар за българска земеделска продукция край Пловдив. Министър Греков посочи, че на подобни пазари българските земеделски производители имат възможност да предложат продукцията си директно на потребителите, като прескочат прекупвачите, които изкупуват продукцията на изключително ниски цени. Министър Димитър Греков бе категоричен, че това е поредната стъпка на българското правителство в защита на интересите на българските земеделски стопани.

 

Тържището е създадено с инвестиция на Метро Кеш енд Кери само десетина дни след като министър Греков проведе разговори с ръководствата на големите търговски вериги в България. На разговорите бяха разгледани възможностите за реализиране на по-голям дял българска земеделска продукция в големите търговски вериги в страната ни. „За съжаление нашите земеделски производители не отговарят на всички условия на големите търговски вериги за количества, финансови документи и добри опаковки на стоката им, затова ще работим заедно и в тази посока”, каза още проф. Димитър Греков. Той обясни, че министерството ще бъде в помощ на зеленчукопроизводителите, но няма да се превръща в посредник между тях и търговските вериги.

 

Министър Греков пожела пазарът да се превърне в истинско средище за производители от цяла Тракия, за да могат те бързо да реализират свежата си земеделска продукция. Тържището се намира на околовръстния път на Пловдив в непосредствена близост до магазин Метро.

 

В отговор на въпрос за идеята за създаване на електронен регистър на българските земеделски производители, министър Греков разкри, че до 1 октомври подобен регистър трябва да бъде създаден. Чрез електронната система българските производители и МЗХ ще имат своевременна информация какви площи се обработват в страната и с каква продукция.


Сподели в: