Върни се горе

Държавен фонд „Земеделие“ ще разпредели финансов ресурс от 6 млн. лева държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2015 г.

 

1 803 600 лева са отложено плащане от миналата година като компенсация за пропаднали площи през 2014 г. за зърнени и фуражни култури и за зимна маслодайна рапица. За доплащането не е необходимо бенефициентите да подават нови заявления.

 

Ресурс в размер на 4 196 400 лв. е предвиден за пропаднали през 2015 г. площи. С държавната помощ ще се компенсират 80% от щетите за плодове, зеленчуци, царевица за зърно, царевица за силаж, сладка царевица, тютюн, памук и други култури. Обезщетението за зърнени и фуражни култури е 50%, а за зимна маслодайна рапица – 30%.

 

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи със земеделски култури, в резултат на неблагоприятни климатични условия - измръзване/осланяване, наводнения/преовлажняване, градушка и суша.

 

Заявления за участие в схемата ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ от 15 февруари до 2 март. Срокът за изплащане на средствата е до 28 април 2016 г.

Сподели в: